Als je niet kiest, word je nooit gekozen
Keuzes maken. Elke dag maar weer. Kleine keuzes. Wat eten we vandaag? Of grote keuzes. Ga ik samenwonen? Voor welke baan kies ik ?Veel kleine keuzes zijn misschien makkelijk. De grotere keuzes daarentegen zijn soms verrekte moeilijk! Keuzes maken geeft ook onzekerheid. Maak ik de juiste keuze? Wat zijn de consequenties? Wat gebeurt er als ik de verkeerde keuze maak? Keuzes maken geeft ook bevrediging en opluchting. “Je bent er uit!“ “Je hebt eindelijk besloten!”
Keuzes maken geeft ook respect bij anderen. “Goed dat je durft te kiezen!” “Wat een lef heb jij!” Je kunt de keuzes ook door anderen laten maken. Je bent dan wel van hen afhankelijk en je moet maar hopen dat zij de juiste keuzes voor jou maken.
Tenslotte kun ook geen keuzes maken. Je kunt de keuzes uitstellen of alles bij het oude laten. Maar of je daar gelukkig van wordt………….
Vanuit overzicht keuzes maken
Keuzes maken gaat vaak makkelijker wanneer je ouder bent. Je heb dan, soms door schade en schande, veel geleerd van situaties of van anderen. Je bent dan “wijzer” geworden. Praat maar eens met iemand die zestig of zeventig is. Zij hebben veel levenswijsheid en kennen zichzelf goed. Zij weten wat zij wel of niet willen en ze maken vaak duidelijk keuzes.
Graag zouden we deze levenswijsheid en zelfkennis al willen hebben, wanneer we twintig, dertig of veertig zijn. Helaas, levenswijsheid doe je vooral op door levenservaring en dat kost tijd.
Zelfkennis kun je al eerder ontwikkelen, wanneer je hier bewust mee aan de slag gaat. Onze methode Talent en Karakter kan een belangrijke bijdrage leveren aan het vergroten van jouw zelfkennis en jouw zelfbewustzijn. Onze methode geeft jou een helder beeld van hoe je in elkaar zit. Dit overzicht van jouw talenten en jouw karakter geeft jou de mogelijkheid om de juiste keuzes te maken. De juiste keuzes wil zeggen: waar je gelukkig van wordt!
Daarbij geldt telkens: doe waar je goed in bent en doe wat bij je past!
Onze visie op werk
Je ziet het wanneer iemand het op zijn werk goed naar zijn zin heeft. Hij (lees ook zij) is vrolijk en enthousiast, is gemotiveerd en presteert uitstekend. Hij zit goed in zijn vel, omdat hij op de juiste plek zit.
Wanneer iemand in zijn werk niet goed functioneert, dan is het de vraag waar de oorzaak ligt. Ligt deze aan de kant van het karakter (motieven en vermogens), dan kan coaching, opleiding of andere ondersteuning een oplossing bieden. Ligt de oorzaak aan de kant van het talent (aard en aanleg) dan heeft coaching en opleiding geen zin. De kans is dan groot dat het gevraagde functioneren niet past bij de aard en aanleg van de persoon. Kortom: de persoon zit niet op de goede plek!
Om tot een succesvolle samenwerking tussen werkgever en werknemer te komen, zullen beide partijen met elkaar moeten onderzoeken wat de werknemer te bieden heeft (welk talent en karakter) en of dit past bij het aanbod (de functie) binnen het bedrijf. Dit onderzoek zal vooral resultaat opleveren wanneer beide partijen zich tijdens hun gesprekken open en gelijkwaardig durven op te stellen. Van hieruit kan de basis worden gelegd voor een vruchtbare samenwerking met geweldige resultaten.