Over het ontstaan van Talent en Karakter

Ons onderzoeksinstrument is voor een groot deel gebaseerd op het gedachtegoed van Leo van der Burg. Het is neergeschreven in zijn boek “Doe waar je goed in bent”  (Prentice Hall, 2006). Ik heb Leo voor het eerst ontmoet in 1987 toen ik werkzaam was binnen het Pon-concern. Zowel persoonlijk als vakinhoudelijk is er altijd een klik tussen ons geweest. Daarom hebben wij destijds samen een aantal organisatie-adviesprojecten bij bedrijven uitgevoerd. Nadat ik in 1992 Heiwegen Consultancy ben gestart, zijn we elkaar helaas uit het oog verloren.

Daar kwam verandering in toen ik in januari 2007 een groot artikel in het Algemeen Dagblad las over talent en karakter in het voetbal. Op de foto herkende ik onmiskenbaar Leo. Hij adviseerde op dat moment de voetbalclub AZ en werkte daarbij nauw samen met Louis van Gaal en Toon Gerbrandts. Terwijl ik het artikel las, moest ik flink glimlachen, want het was Leo ten voeten uit: visionair, stellig en uitdagend.
Ik stuurde Leo een mailtje, waarin ik voorstelde om na al die jaren weer eens bij te praten.

Tijdens onze ontmoeting hebben we uitvoerig bijgepraat en kreeg ik van Leo een exemplaar van zijn nieuwe boek “Doe waar je goed in bent”. Aan het einde van ons gesprek vertelde Leo dat zijn bedrijf kampte met een aantal ingewikkelde vraagstukken. Hij vroeg mij of ik hem daarmee wilde helpen. Vanuit oude vriendschap wilde ik dat wel  en we maakten een afspraak om dit op te pakken. Echter het ongelooflijke gebeurde. Twee dagen voor onze vervolgafspraak werd ik door zijn secretaresse opgebeld dat hij in zijn slaap was overleden. Toen werd natuurlijk alles anders.

Ik ben erg enthousiast over het boek van Leo “Doe waar je goed in bent”. Ik ken als psycholoog natuurlijk ook veel persoonlijkheidstheorieën en die Leo noemt in zijn boek zijn niet nieuw. Wat Leo wel heel knap doet, is het koppelen van diverse relevante theorieën en deze neerzetten in een nieuwe samenhang.

Vanuit Leo’s visie is er al in 2007 een instrument voor een persoonlijkheidsonderzoek gemaakt. De kwaliteit en werkbaarheid van dit instrument was echter onvoldoende en diende te worden aangevuld met nieuwe inzichten. Met gebruik van mijn kennis en ervaring als selectiepsycholoog heb ik hard gewerkt om vanuit eigen inzicht een nieuw, professioneel en betrouwbaar onderzoeksinstrument te maken. Het is nu, begin 2020, klaar en we kunnen aan de slag!